Sanatate-Medicina

Cateva simptome ale preinfarctului

Recomanda informatia!

Sedentarismul, fumatul, stresul, dar şi consumul de droguri sunt factori care au dus la înmulţirea bolilor cardiace.

Astfel de situaţii sunt extrem de rare. De regulă, infarctul apare după vârsta de 50 de ani, din cauza colesterolului care se depune progresiv pe vase şi blochează circulaţia sângelui către vase. Totuşi, infarctul poate să apară şi la tineri ca urmare a consumului de droguri, din cauza unei malformaţii necunoscute a inimii sau când ficatul metabolizează prost grăsimile şi ele se depun cu o rapiditate foarte mare pe vase.  „În cazul lui Alin, nu a fost valabil niciunul dintre aceşti factori. Uneori,  se închide o coronară, organismul luptă singur ca aceasta să se deschidă şi pacienţii îşi revin. La Alin, vasul de sânge s-a deschis spontan”, explică medicul cardiolog Ruxandra Drăgoi. Cardiologul Octavian Pârvu spune că 95% din infarcturi sunt provocate prin depunerea colesterolului pe vase şi doar 5% de un spasm coronarian (contracţii ale arterelor din cauza cărora scade fluxul de sânge către inimă). „La tineri principalul factor de risc este fumatul. Din păcate, la ei infarctul aduce şi mai multe complicaţii, precum tulburările de ritm sau angina post infarct (n.r. dureri în piept repetate)”, explică doctorul. Medicii cardiologi spun că, la nivel mondial, a scăzut vârsta la care oamenii fac atac de cord şi că infarctul la tineri între 35 şi 45 de ani nu mai este considerat un fenomen neobişnuit.

Specialistul cardiolog Luminiţa Iliuţă de la Institutul „C.C. Iliescu” recomandă un consult cardiologic începând cu vârsta de 35 de ani. „O electrocardiogramă şi o vizită la cardiolog sunt obligatorii după 30 de ani, mai ales dacă aveţi rude care au suferit de boli de inimă”, sugerează doctorul. Unul dintre cei mai tineri pacienţi cu angină (dureri în piept care anunţă un infarct) pe care i-a avut a fost Nicolae, un bărbat de 41 de ani din Bucureşti. „În cazul lui, de vină au fost stresul, colesterolul crescut, lipsa de mişcare, dar şi predispoziţia genetică”, spune cardiologul. Nicolae a avut dureri în piept timp de trei săptămâni, dar nu erau permanente. „Apăreau când mergeam mai repede sau când mutam ceva prin casă. Parcă mă strângea cineva de gât”, descrie el senzaţia. Când suferinţa a devenit de nesuportat, a mers la cardiolog, unde a făcut o probă de efort şi câteva analize care au arătat că avea un vas de sânge îngustat în proporţie de 99%. A urmat o intervenţie cu stent care i-a salvat viaţa. Nicolae, de profesie informatician, îşi aminteşte că în perioada aceea era foarte stresat şi avea multe proiecte. „Aveam uneori palpitaţii şi fumam”, zice el. Medicii spun acum că a riscat enorm suportând atât de mult timp durerile. „Dacă mai stătea, risca să moară subit în somn”, spune medicul cardiolog Luminiţa Iliuţă.  

Preinfarctul este una din cele mai comune probleme ale oamenilor. Documeanteaza-te si afla de pe farmaciata.ro cateva simptome preinfarct la barbati, la femei, la adulti dar mai ales la tineri.

Afla ce duce la aceste simptome preinfarct pe care toata lumea ar trebui sa le stie.

Stai documentat si ai grija de sanatatea ta.

 

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *