Diverse

Cum se monteaza tapetul

Recomanda informatia!

Tapetul poate sa faca o diferenta foarte mare in prezentarea unei camera. Si daca vrei sa  inveti cum se pune tapetul corect, o sa reusesti sa-ti schimbi casa si atmosfera din ea. Este relativ simplu sa inveti cum sa montezi tapetul, dar e nevoie de rabdare si atentie la detalii, mai ales daca ai decis sa montezi tapet cu model, ce necesita potrivire.
Dificultatea este una medie, dar e bine sa-ti planifici cateva zile pentru montarea tapetului.
Sa incepem…
Daca aplicitapetul pe gips-carton(rigips) trebuie sa amorsezi peretele, in primul rand pentru a sigila peretele si pentru a ajuta tapetul sa se prinda de perete.
Daca aplici tapetul pe un perete normal, ca cel pregatit pentru a aplica lavabila, trebuie sa amorsezi si apoi se aplica adezivul lichid de tapet. Adezivul lichid este un produs special, adus din Germania. Acest adeziv este rezistent la vaporii de apa si de aceea in cazul in care se combina cu un tapet din vinil super lavabil, poate fi folosit cu succes in bai si bucatarii, datorita rezistentei.
Se scot prizele si comutatoarele de la becuri.
Se foloseste chit pentru acoperirea eventualelor gauri si crapaturi. Chitul trebuie lasat sa se usuce, pana cand suprafata este neteda si uscata.
Se alege un punct de plecare cu grija, de obicei dintr-un colt, poate cel de langa draperie sau din spatele usii. De ce? Pentru ca punctul de placare al primei fasii de tapet se va intalni cu ultima fasie de tapet si sigur vor aparea decalaje, pe care e bine sa nu le lasi la vedere. Punctul cel mai important al casei trebuie sa aiba cele mai putine greseli.
Cum taiem tapetul?
Aseaza prima rola de tapet pe o suprafata curata si neteda. Aveti grija la model, in partea de sus si de jos. Masurati si apoi taiati prima fasie de tapet la lungimea potrivita, adaugand cativa centrimetrii in plus, in sus si in jos. Acesti centrimetrii vor scadea, dupa uscarea tapetului. Masurati si taiati si urmatoarele fasii de tapet, in ordine, avand grija la modelul tapetului.
Aplicarea adezivului de tapet:
Se aplica pe partea din spate a tapetului, adezivul special lichid, cu ajutorul unei pensule mari sau a unei role. Se incepe din mijloc, catre margini. Aveti grija ca toata suprafata fasiei sa fie acoperita cu adeziv. Usor, impaturiti partea de sus a fasiei pana la mijloc, astfel incat partile date cu adeziv sa se atinga. Pe urma, impatureste partea de jos pana la mijloc. Acest lucru ajuta adezivul sa nu se usuce pe tapet si sa fie distribuit uniform. Aveti grija sa nu faceti cute tapetului.
Montarea tapetului.
Se incepe montarea tapetului de langa tavan, cu mare grija. Nu uita sa lasi cativa centrimetri in plus de tapet, sus si jos, pentru bordura.
Cand fasia este in pozitia buna, da drumul partii de jos si apasa incet pe tapet, pentru a se fixa de perete. Incepe cu un capat si incet, incet ajungi peste tot. Foloseste o perie fina sau un burete pentru a elibera bulele de aer.
Cu un cutit cu lama mare apasati usor pe margini de langa tavan, apoi taiati excesul de tapet cu un cutit cu lama dreapta. Repetati in partea de jos a fasiei. Cu grija curatati orice urma de adeziv de pe tavan sau podea.
Se continua montarea fasiilor de tapet, avand grija sa plasati fasiile unele peste altele, ca si cand s-ar continua una in cealalta, nu una langa cealalta. Aveti grija la model sa se potriveasca. Se foloseste buretele pentru curatarea suprafetei de surplusul de adeziv si eliminarea bulelor de aer.
Daca doresti poti acoperi prizele si comutatoarele cu tapet, dar trebuie sa ai grija sa potrivesti taietura la modelul tapetului. Efectul este frumos si foarte interesant.
Sfaturi:
-Nu te grabi! Lucreaza incet pentru a evita greselile
-Suprafata de lucru trebuie sa fie destul de mare, sa nu te aglomerezi.
-Acopera toata suprafata din spatele tapetului cu adezivul lichid. Orice zona care s-a uscat va face bule de aer si nu se va lipi de perete.
-Apasa usor pe suprafata tapetului pentru a asigura fixarea de perete. Nu pune presiune mare, ca sa nu risti aparitia cutelor.
-Curata cu grija suprafata tapetului, inainte ca adezivul sa se usuce.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *