Istoria mierii
Multi oameni au vazut sau au mancat miere candva in viata lor , dar ceea ce multi oameni nu stiu este istoria din spatele mierii. Dupa picturile antice din pesteri, colectarea mierii a inceput aproximativ acum 8.000 de ani . Picturile din pestera infatiseaza oameni carand tigve sau cosuri pentru a colecta din stupii salbatici de albine. Chiar si egiptenii antici stiau despre acest nectar dulce. Ei o foloseau pentru a indulci prajituri si biscuiti si o adaugau la multe alte feluri de mancare. De asemenea, acestia foloseau mierea in procesul de imbalsamare si ca o ofranda fertilitatii zeitei Min.
In Roma antica mierea este bine documentata in carti pentru gatit ca indulcitor pentru multe feluri de mancare. Chinezii au practicat arta apiculturii si practica este bine documentata in cartea “ Reguli de aur pentru o afacere de succes” . Cartea Fan Li mentioneaza importanta cutiei de lemn pentru bunul gust al mierii. De asemenea, mierea a fost folosita pe scara larga de mayasi atat pentru scopuri culinare cat si religioase.
De-a lungul timpului, mierea a jucat un rol in multe religii. In hinduism mierea este prevazuta printre cele cinci elixire ale imortalitatii. In traditia evreiasca mierea este un simbol pentru Anul Nou si mancata la masa traditional pentru a duce un An nou dulce, de fapt Biblia evreiasca contine multe referinte la miere. Cea mai faimoasa dintre acestea este gasita in cartea Exod in care este descrisa Tara promisa “curgand cu lapte si miere”. De fapt, destula miere este considerata cuser chiar daca este produsa dintr-un animal non-cuser.
In budhism mierea joaca un rol integral la festivalul lui MadhuPurnima. Aceasta zi il comemoreaza pe Buddha, se spune ca el a facut pace cu ucenicii sai mergand in salbaticie. Intre timp, in salbaticie o maimuta i-a dat sa manace putina miere. Acest lucru este amintit de acordarea darului de miere calugarilor, acest cadou fiind bine reprezentat in arta lui Buddha. De asemenea, aceasta este mentionata si in Islam, profetul Muhammad o recomanda pentru scopuri vindecatoare , si Coranul o promoveaza ca fiind o alimentatie sanatoasa completa cu proprietati dadatoare de viata.
Aproape toate religiile fac niste referinte la miere la un moment dat probabil datorita proprietatilor sale de vindecare. Mierea a fost gasita in mormintele din Egipt si se spune ca este singura mancare de pe Pamant care nu se va strica niciodata. Multe culturi cred ca aceasta este buna pentru a fi folosita pe taieturi, eruptii, si arsuri. De asemenea se spune ca ajuta durerile de gat si tusea si poate fi si o cura pentru sughit. Mierea a fost numita nectarul zeilor si pentru bun motiv, aceasta este mentionata in atatea texte religioase incat s-ar putea foarte bine sa fie asa.