Afaceri

Ce trebuie sa stim despre recrutarea potentialilor angajati

Recomanda informatia!

Sursele de recrutare pot fi interne si externe, de asemenea, zonele de recrutare pot fi locale sau in afara zonei locale.

De cele mai multe ori recrutarea din interior se realizeaza prin promovare transfer in cadrul organizatiei. Acest tip de recrutare poate avea avantaje si dezavantaje. Dintre avantaje putem aminti: angajatii sunt motivati, cu atat mai mult daca stiu ca pot schimba locul de munca actual cu unul mai bun sau daca stiu ca pot avansa de la o functie de executie la una de conducere; daca fac parte din firme candidatii interni cunosc politica acesteia; recrutarea interna nu presupune costuri in comparatie cu cea externa. La toate acestea trebuie sa adaugam ca este necesar sa existe un sistem eficient de evaluare a personalului pe care sa se bazeze recrutarea interna, pentru ca toate aceste avantaje sa fie transpuse in practica. Insa, pe langa avantaje, recrutarea interna are si dezavantaje. Intre acestea putem nota: candidatii interni nu pot aduce idei noi; de asemenea, candidatii interni nu pot produce schimbari; performantele le sunt influentate negativ, in contextul unei posibile promovari, deoarece acestia nu pot sa intrerupa legaturile vechi cu colegii de munca.

La fel ca si recrutarea interna, recrutarea externa are avantaje si dezavantaje. Dintre avantaje putem aminti: candidatii externi pot aduce un suflu nou si un spirit inovativ la noul loc de munca; de asemenea, pot propune noi

perspective in politica firmei;  costul pentru angajarea unui profesionist sau un manager bine pregatit din exterior este mic in comparatie cu cel necesar perfectionarii personalului din interior. Dintre dezavantaje putem aminti:        

recrutarea nou candidat poate necesita timp indelungat si poate implica costuri mari.

Recrutarea din exterior se realizeaza prin metoda informala si metoda formala. Metoda informala presupune apelarea la ajutorul angajatilor din organizatie in scopul de a gasi posibili angajati printre rudele prietenii si cunoscutii acestora. Metoda formala presupune gasirea unor persoane aflate in cautare de un loc de munca pe piata muncii sau care doresc sa schimbe locul de munca pe care il detin.

 

 

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *