Cum scrii corect? Vreun sau vre-un?
Asist, din ce în ce mai des, la greșeli gramaticale și de lexic de neiertat, chiar și în medii formale, unde se presupune că acestea nici nu trebuie să existe. Asta pentru că, din ce în ce mai puțină lume acordă o atenție sporită felului în care vorbește și se exprimă în scris. Un exemplu elocvent de astfel de greșeală sunt cuvintele vreun și vre-un, forma lor corectă fiind pentru mulți dintre utilizatorii de limbă română o adevărată enigmă.
Vreun sau vre-un?
Din dorința ca tot mai puțină lume să greșească, vom explica exact care este forma corectă și acceptată de DOOM și pe care oricine să o folosească în scris. Deși provine din latinescul verre-unus, scris cu cratimă, în limba română, cele două elemente s-au sudat și astfel a rezultat pronumele nehotărât “vreun, vreo”, scris legat.
Acest lucru s-a produs tocmai din dorința ca folosirea pronumelui să fie mult mai ușoară și mai rapid de rostit. În aceeași situație se află și pronumele și adjectivele pronominale de întărire : însumi/însămi, însuți/însăți, pronumele și adjectivele pronominale negative : niciun, niciunul – Nu a venit niciun elev/niciunul, precum și pronumele personale de politețe : dumneata, dumnealui.
Sperăm ca prin exemplele oferite să vă putem ajuta în alegerea corectă a cuvintelor utilizate și pentru ca greșelile gramaticale să fie pe cât se poate de rare.
Pentru mai multe articole interesante despre greșeli gramaticale și forme corecte de utilizare a unor expresii și cuvinte uzuale din gramatica limbii, intrați pe pagina online deștepți.ro, locul unde beneficiați de cele mai bune sfaturi, date numai de experți. Pe pagina online, veți primi informații pertinente despre invenții și descoperiri, cultură generală, gramatică, personalități importante ale culturii noastre, animale și multe alte subiecte diverse.
Să învățăm să ne exprimăm corect, cu ajutorul surselor online, oferite de deștepți.ro.