Internet

Despre tipurile de gazduire web si diferentele dintre ele

Recomanda informatia!

Alegerea unui pachet de gazduire web este una dificila avand in vedere oferta de pe piata si mai ales daca esti la inceput si nu prea ai avut de a face cu acest subiect. In continuare iti voi prezenta o scurta clasificare a principalelor tipuri de gazduire web.

1. Gazduire web gratuita sau Free Hosting

Dupa cum reise si din denumire principala caracterisctica este gratuitatea. Recomandarea mea este sa folosesti aceste servicii pentru teste sau daca esti la inceput si chiar nu iti permiti sa platesti servicii premium. De cele mai multe ori in astfel de oferte ti se impune plasarea de reclame si bannere pe site-ul tau,lucru care nu este in avantajul tau si poate afecta imaginea site-ului.

Pe de alta parte exista o multime de limitari; trafic si spatiu pe server limitat si in cele mai multe cazuri nu exista suport pentru baze de date si PHP. Interfata de administrare (de ex: cPanel) lasa de dorit, in sensul ca ai acces la foarte putine facilitati si instrumente utile in administrearea site-ului si imbunatatirea functionalitatii lui.

De asemenea folosirea serviciului de email este limitat la o singura adresa de email. Nu ai la dispozitie instrumente de analiza si statistici web. Cel mai mare dezavantaj este reprezentat faptul ca  nu ai nici o garantie legata de uptime (Uptime-ul reprezinta disponibilitate serviciilor oferite. Un uptime scazut sau altfel spus un downtime mare inseamna ca site-ul nu este disponibil pentru a fi vizualizat pentru o anumita perioada de timp), de integritatea datelor, backup sau de continuitatea serviciului pe o perioada mai mare de timp. Poti munci la site-ul tau, poate chiar investesti timp in promovare ca la un moment dat sa te trezesti ca nu mai e online.

Afla mai multe despre avantajele si dezavantajele unei asemenea oferte aici.

2. Gazduirea Partajata sau Shared Hosting

Gazduirea partajata presupune ca resursele unui server sunt impartite intre mai multi utilizatori, respectiv mai multe web siteuri. Acest tip de hosting este recomandat firmelor mici si persoanelor care detin siteuri personale de prezentare. In general se adreseaza utilizatorilor care nu dispun de prea multi bani, dar au nevoie de o prezenta online decenta. Comparativ cu gazduirea gratuita, acest tip de hosting include in oferta standard support pentru baze de date MySQL si PHP.Beneficiezi de mai multe conturi de email; ai mai mult spatiu si trafic la dispozitie precum si instrumente de analiza a traficului web (vizitatorilor).

Ca dezavantaje as dori sa mentionez ca nu beneficiezi de toate resursele serverului. De obicei imparti o adresa IP cu alte cateva zeci sau sute de siteuri. Nu poti modifica configuratia serverului in caz ca ai nevoie extra facilitati.In sitatia in care e nevoie de resurse suplimentare vei fi nevoit sa-ti muti site-ul pe alt server sau alte servere mai libere. Toata aceasta procedura inseamna downtime. Mai mult, daca nu ai cunostintele necesare sa faci singur acest “transport”, fie platesti o taxa suplimentara, fie uiti ca ai nevoie de resure suplimentare.

Faptul ca mai multi utilizatori impart aceleasi resurse si acelasi server reprezinta un risc extrem de ridicat pentru toti in cazul unor atacuri DOS sau DDOS externe asupra oricaruia dintre ei. Chiar daca sursa atacului este vecinul tau de server, ai de suferit deoarece sistemul este afectat per ansamblu.

3. VPS – Virtual Private Server

Pe scurt, este mult mai ieftin decat un server dedicat; iti ofera o mai mare libertate si mai multe resurse decat hostingul shared. Mai multe detalii in articolul “De ce sa alegi un VPS”

4. Server Dedicat

Aici exista 2 categorii de servere dedicate: cele cu administrare (managed) si cele fara administrare (unmanaged). In ambele situatii tu detii controlul asupra serverului.

Server dedicat cu administrare

Serverul dedicat reprezinta solutia de top in materie de web hosting. Practic serverul fizic iti este pus la dispozitie in intregime. Ai posibilitatea sa alegi panoul de control, sistemul de operare si softurile care sa ruleze pe el. Intrucat vorbesc de server managed, administrarea nu o vei face tu personal si orice modificare va fi facuta la cererea ta de catre personal calificat. De aceea este foarte important sa alegi cu atentie providerul de la care iti iei serverul administrat, pentru ca o administrare necorespunzatoare poate duce la intreruperi zilnice, erori sau la un site web care sa se incarce incet. Toate acestea vor afecta imaginea site-ului si indexarea acestuia.

Server dedicat fara administrare

Vorbim despre acelasi server, doar ca in acest caz administrarea software a serverului iti revine tie. Te afli in situatia in care detii controlul complet al serverului.Acest lucru iti ofera liberate totala, dar implica si responsabiliti. Sunt necesare cunostinte tehnice avansate de administrare a unui server. Asa ca daca nu te pricepi, lasa in seama altora. Mult succes!

Mai multe informatii pe http://www.gazduirewebgratuita.ro

Top 5 | Firme gazduire web

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *