Pasi pentru un botez perfect

Recomanda informatia!

O lista cu cele mai importante lucruri de care sa tii cont pentru ziua „B“…

1. Un prosop si un sapun – vor fi folosite de catre preot. Acesta face o spalare rituala inainte de savarsirea Sfintei Taine a Botezului. Prosopul si sapunul constituie si un soi de ofranda din partea nasilor, pentru preot.

2. Un manunchi de busuioc – cu care se va lega fasa de botez. Busuiocul este o planta aromata folosita in ritualurile bisericesti din vremuri imemoriale, planta crescand si in Israel. O alta semnificatie a manunchiului de busuioc este legata de faptul ca planta este vie, este o parte a naturii si intregeste cu viata un ritual.

Busuiocul se foloseste pentru legarea fasei de botez, cu care se va stropi pruncul. Fasa de botez – a fost la inceputuri alba, dar de ceva vreme se obisnuieste ca fetitelor sa li se cumpere fasa de botez roz, iar baietilor – una bleu, acestea fiind culorile asociate in mod traditional fiecarui sex in parte. Mai multe despre acest subiect gasiti pe bunedestiut.ro.

3. O sticla cu ulei. Poate fi orice fel de ulei – el va fi sfintit si folosit pentru ungerea cu „untdelemnul bucuriei“, din timpul botezului. In comert se gasesc variante gata ambalate si decorate minunat, dar la fel de bun este si un ulei simplu, alimentar.

4. Lumanarea – poate fi una simpla, obisnuita. In vechime, cel putin la inceputurile crestinismului, asa era. Impodobirea ei semnifica bucuria prilejuita de faptul ca un prunc va fi botezat.

Oricat de bucurosi ati fi, nu va grabiti sa aruncati toate veniturile familiei pe lumanarea de botez si nici sa folositi in aranjament toate florile pamantului. Rezultatul ar putea fi contrar celui scontat. Impodobirea lumanarii nu este o proba intr-o competitie… Ghidati-va dupa principiul mai putin e intotdeauna mai mult!

5. Panza de botez – trebuie, de asemenea sa fie alba. In panza va fi invelit pruncul dupa Intreita Scunfundare, culoarea alba a panzei simbolizand puritatea Bisericii si a Credintei, dar si curatenia si puritatea noului botezat. In ultimii ani, locul panzei albe a fost luat de prosoape, mult mai practice, iar culoarea variaza si ea.

Recomanda informatia!

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *