Ce este diabetul zaharat si cum il putem trata

Recomanda informatia!

Diabetul zaharat reprezinta o boala cronica grava, cu o frecventa mare in populatie si cu o evolutie severa mai ales in stadiile avansate. Este foarte important sa stim cum sa prevenim, sa diagnosticam si mai ales sa tratam diabetul.

Diabetul zaharat este un sindrom caracterizat prin: afectarea metabolismului glucidic, lipidic si proteic, determinat fie de secretia redusa de insulina, fie de lipsa raspunsului tesuturilor la actiunea insulinei.

Exista doua tipuri principale de diabet zaharat:

1. Diabetul zaharat tip I (diabet zaharat insulino-dependent), cauzat de absenta totala a secretiei de insulina datorita distructiei celulelor secretoare din pancreas.

2. Diabetul zaharat tip II (diabet zaharat non-insulino-dependent), consecinta a reducerii sensibilitatii tesuturilor la insulina sau deficit in producerea de insulina.

Tratamentul diabetului

In diabetul zaharat de tip I este important de urmat tratamentul cu insulina, care se injecteaza fie automat, prin pompa de insulina, fie periodic de catre pacient, in diverse zone ale corpului. Insulina se injecteaza doar in tesutul adipos din abdomen, brate (superior si extern), fese si coapse (extern). De preferat, a se schimba locul de injectare, in caz contrar apar niste depresiuni datorata actiunii insulinei asupra tesutului.

In diabetul de tip II se pot administra antidiabetice orale, iar daca acestea nu dau rezultate se poate folosi si insulina.

Tratamentul medicamentos trebuie sa fie sustinut de respectarea stricta a regimului igieno-dietetic. Diabeticul trebuie sa aiba o alimentatie diversificata, cu trei mese pe zi si doua gustari intre mese. Zaharul pur trebuie exclus definitiv din alimentatie iar alimentele se recomanda a fi cantarite. Respectarea regimului ii va permite diabeticului sa isi continuie viata ca orice om normal. La ora actuala, exista in magazine dulciuri pentru diabetici, ce nu contin glucoza si care pot fi consumate fara restrictii. Periodic, diabeticul trebuie sa cuantifice boala prin consulturi la medicul specialist: diabetolog, neurolog, oftalmolog, care va stabili medicatia. Mai multe despre cauzele, simptomele si tratamentul diabetului zaharat puteti citi pe revista Galenus.

Trebuie avut in vedere momentul aparitiei complicatiilor si tratarea lor, intrucat urmarile sunt foarte neplacute: amputarea unui segment de membru sau al membrului in totalitate, scaderea vederii ce poate ajunge la orbire, tulburari de sensibilitate care pot determina dureri sau incapacitatea de a simti, etc. Deci, sfatul nostru este sa nu ignorati diabetul zaharat, sa urmati regimul recomandat si sa mergeti periodic la medic pentru evaluare. 

Recomanda informatia!

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *