Casa-Gradina

Sfaturi utile in alegerea hotei de bucatarie

Recomanda informatia!

La pregătirea bucatelor apar o mulțime de mirosuri diferite. Iată de ce hotele sunt necesare în fiecare casă modernă. Aceasta e o invenție foarte utilă. Dacă în apartament este instalată hota pentru bucătărie, nu mai aveți nevoie de fiece data, cind prăjiți pește sau pregătiți alte produse, să deschideți geamul. Hotele curăță aerul nu numai de mirosurile neplăcute, dar și de impuritățile dăunătoare. Datorită acestui minunat aparat mirosurile nu se răspîndesc în locuință, iar aburul, funinginea, fumul, grăsimea nu se depun pe tavan, pe pereți sau pe mobilă. În felul acesta o hotă bună vă ajută să scăpați de o reparație neprevăzută în bucătărie. Instalarea hotei în bucătărie e posibilă în majoritatea apartamentelor moderne, ba chiar și în locuințele cu un proiect mai  vechi.

Puterea demonstrează capacitatea hotei ”de a pompa” într-o unitate de timp cantitatea necesară de aer, iar presiunea permite de a aprecia capacitatea hotei de a învinge rezistența canalului de ventilare. În general, calitatea funcției ventilatorului se apreciază în dependență de presiunea si capacitatea de evacuare (m3/h). 

Alegerea hotei depinde de faptul dacă va fi cuplată la canalul de ventilație exterior sau nu. Evident, e preferabil de a o cupla la canalul de ventilare. În felul acesta, din bucătărie se elimină nu numai grăsimile, funinginea și fumul, dar și aerul fierbinte și mirosul bucatelor pregătite. Dar aici poate apărea o mică problemă. Dacă orificiul se află în peretele opus plitei va fi necesar de instalat un burlan de evacuare. În dependență de construcția și design-ul mobilei de bucătărie poate  că va fi nevoie de tăiat dulapurile atîrnate prin care va fi ascuns burlanul de evacuare. Exploatarea hotei în regim de recirculare reduce eficacitatea ei în mediu de 30%. În afară de aceasta, dvs. va trebui să schimbați la fiecare 3-6 luni filtrul de cărbune, ceea ce creează incomodități suplimentare. Reușiți să scăpați de mirosul bucatelor afumate doar parțial. Dacă ați decis să cuplați hota la canalul de ventilare, țineți cont că diametrul burlanului de evacuare nu trebuie să fie mai mic decît diametrul  flanșei de cuplare pe care o primiți împreună cu hota. De preferință să folosiți un burlan din foițe de metal groase, întrucît cele mai subțiri, în timp ce hota funcționează, acesta  începe să vibreze. Nu se recomandă să utilizați burlane gofrate – fiind păstrate în depozite, pe ele se depun grîsimi și alte substanțe,iar aceasta favorizează apariția microorganismelor. Activitatea vitală a bacteriilor poate provoca apariția unui miros neplăcut în bucătărie.

Există tre tipuri  de hote – plate, incorporate și cupolare.
 
Hotele plate sau suspendate se instalează sub dulapul de bucătărie de pe perete sau, pur și simplu, deasupra plitei.  Ele sunt dotate cu filtre de grăsime de unică folosință.  Motoarele lor sunt nu prea puternice și funcționează pe principiu de reciclare a aerului. Filtrele de grăsime pot fi înlocuite cu filtre metalice și, suplimentar, pot fi instalate filtre de cărbune de unică folosință care asimilează cele mai mici particule și neutralizează puțin mirosul.
 
Hotele incorporabile sunt montate în dulapul de deasupra aragazului. Ele pot fi incorporate integral sau extensibile. În al doilea caz hota rămîne ascunsă și se extinde doar pentru perioada gătirii bucatelor.  Hotele incorporabile sunt dotate cu două motoare și cu  filtre metalice lavabile. Din acest puct de vedere, hotele incorporabile ofera avantaje clare fata de alte modele de hota.
 
Hotele cupolare fac parte din piesele cu design ergonomic modern. Ele nu afectează aspectul interior al bucătăriei și nu necesită schimbarea filtrului. În funcție de tipul de atașament pot fi de perete sau insulare. Primul tip în aparență ne amintește de o umbrelă cu o țeavă lungă. Este cel mai răspîndit tip.  Hotele insulare se fixează pe podul bucătăriei. Este comod în cazul în care aragazul nu este lipit de perete, ci amplasat pe o platformă externă separată. Hotele insulare sunt cele mai scumpe, deoarece se produc din materiale de calitate înaltă, au o capacitate mare și de obicei sunt dotate cu telecomandă, precum și cu sistem de control al nivelului de poluare a filtrului.

*sursa

 

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *