Sfaturi utile in alegerea hotei de bucatarie
La pregătirea bucatelor apar o mulțime de mirosuri diferite. Iată de ce hotele sunt necesare în fiecare casă modernă. Aceasta e o invenție foarte utilă. Dacă în apartament este instalată hota pentru bucătărie, nu mai aveți nevoie de fiece data, cind prăjiți pește sau pregătiți alte produse, să deschideți geamul. Hotele curăță aerul nu numai de mirosurile neplăcute, dar și de impuritățile dăunătoare. Datorită acestui minunat aparat mirosurile nu se răspîndesc în locuință, iar aburul, funinginea, fumul, grăsimea nu se depun pe tavan, pe pereți sau pe mobilă. În felul acesta o hotă bună vă ajută să scăpați de o reparație neprevăzută în bucătărie. Instalarea hotei în bucătărie e posibilă în majoritatea apartamentelor moderne, ba chiar și în locuințele cu un proiect mai vechi.
Puterea demonstrează capacitatea hotei ”de a pompa” într-o unitate de timp cantitatea necesară de aer, iar presiunea permite de a aprecia capacitatea hotei de a învinge rezistența canalului de ventilare. În general, calitatea funcției ventilatorului se apreciază în dependență de presiunea si capacitatea de evacuare (m3/h).
Alegerea hotei depinde de faptul dacă va fi cuplată la canalul de ventilație exterior sau nu. Evident, e preferabil de a o cupla la canalul de ventilare. În felul acesta, din bucătărie se elimină nu numai grăsimile, funinginea și fumul, dar și aerul fierbinte și mirosul bucatelor pregătite. Dar aici poate apărea o mică problemă. Dacă orificiul se află în peretele opus plitei va fi necesar de instalat un burlan de evacuare. În dependență de construcția și design-ul mobilei de bucătărie poate că va fi nevoie de tăiat dulapurile atîrnate prin care va fi ascuns burlanul de evacuare. Exploatarea hotei în regim de recirculare reduce eficacitatea ei în mediu de 30%. În afară de aceasta, dvs. va trebui să schimbați la fiecare 3-6 luni filtrul de cărbune, ceea ce creează incomodități suplimentare. Reușiți să scăpați de mirosul bucatelor afumate doar parțial. Dacă ați decis să cuplați hota la canalul de ventilare, țineți cont că diametrul burlanului de evacuare nu trebuie să fie mai mic decît diametrul flanșei de cuplare pe care o primiți împreună cu hota. De preferință să folosiți un burlan din foițe de metal groase, întrucît cele mai subțiri, în timp ce hota funcționează, acesta începe să vibreze. Nu se recomandă să utilizați burlane gofrate – fiind păstrate în depozite, pe ele se depun grîsimi și alte substanțe,iar aceasta favorizează apariția microorganismelor. Activitatea vitală a bacteriilor poate provoca apariția unui miros neplăcut în bucătărie.