Rolul carbohidratilor si fibrelor alimentare in alimentatie

Recomanda informatia!

Carbohidratii furnizeaza energie prin consumarea produselor cum ar fi painea, cartofii, orezul si pastele. Carbohidratii sunt de mai multe feluri, printre care cei mai numerosi sunt zaharurile, fibrele si amidonul.

Structura de baza a carbohidratilor este formata dintr-o molecula de zahar, ce contine o legatura csimpla intre carbon, hidrogen si oxigen. Amidonul si fibrele reprezinta lanturi esentiale de molecule de zahar.

Carbihidratii sunt grupati in doua categorii principale. Carbohidratii simpli include zaharuri cum ar fi zaharul din fructe (fructoza), zaharul din porumb sau struguri (dextroza sau glucoza) si zaharul de masa (sucroza). Carbohidratii complecsi include toate elementele compuse din trei sau mai multe zaharuri combinate.

Sistemul digestiv trateaza toti carbohidratii intr-o maniera similara – ii rupe (sau incearca sa-I rupa) in molecule simple de zahar, deoarece numai acestea sunt sufucient de mici pentru a fi absorbite in sange. Glucoza este folosita de catre toate celulele ca sursa universala de energie.

Fibrele reprezinta o exceptie. Acestea sunt unite astfel incat nu pot fi rupte in molecule de zahar, asa ca circula in organism aproape in intregime nedigerate.

Surse de carbohidrati:

  • Tipul complex:  tarate, germeni de grau, orz, malai, hrisca, porumb, ovaz, cartofi, alte radacinoase, paine integrala, cereale integrale, cereale cu fibre, terce de ovaz
  • Simplu: zaharul din fructe (fructoza), zaharul din porumb sau struguri (dextroza sau glucoza) si zaharul de masa (sucroza)
  • Diverse suplimente alimentare, noi recomandand oferta de produse a firmei Forever Living Products.

Fibrele alimentare nu sunt nutrienti in sensul clasic al cuvantului, dar joaca un rol important pentru sanatatea organismului. Acestea sunt alcatuite din carbohidrati din plante, nedigestibili, si joaca un rol important in functionarea corespunzatoare a sistemului gastrointestinal.

Exista doua tipuri de fibre, care se gasesc in principal in plante:

  • Fibre insolubile, cum ar fi celuloza, hemiceluloza si lignina
  • Fibre solubile, cum ar fi gumele, pectina si amidonul

Fibrele favorizeaza reglarea digestiei si proceselor intestinelor si in mare parte se elimina. Acestea sunt de asemenea necesare pentru folora intestinala. O alimentatie bogata in fibre reduce aportul de lipide si colesterol asimilat prin alimente. Fibrele de asemenea ajuta la controlul aportului total de energie.

Se recomanda o cantitate de cel putin 25-30 g de fibre zilnic

Sursele de fibre sunt aceleasi ca si cele pentru carbohidrati.

Recomanda informatia!

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *