Internet

Importanta DNS-ului in web hosting

Recomanda informatia!

Putem spune ca, o data cu descoperirea domeniului serviciilor web pentru siteuri intram intr-un sector in care trebuie sa ajungem sa jonglam, practic, cu termenii specifici pentru ca este bine sa stim ce nevoi are afacerea online pe care dorim sa o demaram in/si in mediul online. Fiind un plan pe termen lung, e bine sa stim parametrii cu care avem de-a face si sa avem deja o lista de “necesar resurse web” care nu are nevoie decat sa fie materializata intr-un pachet de servicii hosting potrivit, intai de toate, pentru a ne putea bucura de afacere.

Totusi, pe langa precizarile de mai sus, informatiile legate de ce face posibila expunerea unui domeniu web pe un server de gazduire poate crea solutii rapide la probleme care pot aparea in spatele unui pachet de gazduire web ales si de server sau de nameserver. Astfel, unul dintre termenii importanti dar larg cunoscuti este DNS-ul. Intitialele provin de la Domain Name Server. Asa cum sugereaza denumirea in engleza, si in romaneste ne duce cu gandul la serverul domeniilor web.

DNS-ul este serverul sau, mai exact, sutele de servere, care gazduiesc sau tin evidenta tuturor numelor de domenii web din intreaga lume. Este “registrul” tuturor siteurilor web prezente in mdiul online. Denumirea acestora nu poate fi identica si nu pot avea avea acelasi IP sau configuratii de nameservere. Toti furnizorii de servicii web hosting si de inregistrare domenii web sunt interemediarii intre clientii de pe mapamond si DNS. Indiferent de trasaturile unui pachet de gazduire, spatiu pe disc, memorie RAM, sistem de operare, subdomenii etc., DNS-ul memoreaza IP-ul domeniului web respectiv. Acest sistem are rolul de a traduce denumirile “human” are siteurilor in adrese IP. Acesta este usor updatat, iar utilizatorii internetului, atunci cand utilizeaza un URL si o adresa de e-mail valide, nu trebuie sa isi faca griji de unde le vin “raspunsurile” la adresele tastate. Fiecare domeniu web se afla in grija unui nameserver, cum fiecare subdomeniu are propriul nameserver. Acesta este detinut de registrari oficiali care concureaza intre ei in privinta utilizatorilor finali, adica administratorii de domenii web. Siteurile web pot migra de la un detinator la altul.

Nameserverele sunt serverele fizice pe care ruleaza softwareul DNSului. Atuci cand un client achizitioneaza un pachet de gazduire firma este obligata sa ii furnizeze datele nameserverului. Adresa sa este formata din trei elemente: numele nameserverului, numele domeniului web si extensia domeniului web.

DNSul este cea mai mare baza de date la nivel mondia, plasata pe sute de servere. Aceasta stocheaza toate datele ce tin de siteuri iar apoi sunt transferate pe alte baze de date speciale pentru a fi facute publice si a fi accesate de catre oricine de pe mapamond. Fara acest DNS, siteurile web ar fi gazduite pe servere insa nu ar fi vizibile in forma actuala. Ar fi nevoie de retinerea adreselor IP ale acestor site-uri.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *