Primele reactii si lucruri de facut cand survine un deces
Oricat de mult te-ai pregati sufleteste, psihic pentru un moment in care moartea fura sufletul unui om drag, apropiat tie, niciodata nu poti spune ca esti gata pentru a infrunta o astfel de pierdere. Mai ales daca esti prezent la ultimele clipe din viata unei persoane, astfel de momente te marcheaza. In minutele urmatoare intervine panica, plansul si mintea ti se incetoseaza.
Ca prima reactie dupa ce survine un deces din punct de vedere crestineste se considera necesar sa se aprinda o lumanare. Traditia spune ca in acele momente sufletul va rataci pret de cateva clipe, astfel ca din batrani se considera ca este necesar sa se deschida usa casei sau cel putin un geam. Lumanarea are si ea un rol simbolic, fiind considerata calauza sufletului in drumul sau spre imparatia cerurilor.
Dincolo de astfel de repere intervine cadrul legal desigur. Se impun masuri si inceperea organizarii evenimentului funerar. Asadar, iata si primele masuri in acest sens:
- Anuntarea organelor competente despre deces. Daca sunt cazuri de genul sarbatorilor legale, iar constatarea nu se poate face de catre medicul de familie sau unul din zona, se pot anunta unitatile de salvare. Firmele de pompe funebre dispun si de medic constatator in vederea obtinerii primelor acte ce atesta decesul.
- Daca decesul a survenit in unitati spitalicesti familia va putea prelua defunctul de la morga. Aici se vor aduce si hainele, sicriul, deci defunctul este preluat dupa ce s-au realizat toti pasii de pregatire spre a fi depus la capela. In caz contrar, se alege o firma de pompe funebre, aceasta preia defunctul, realizeaza toaletarea, cosmetizarea, imbalsamarea si imbracarea, cu transport ulterior la locul ales de familie.
- Conform traditiilor se pune doliu la casa, se anunta rudele, se acopera televizoarele si oglinzile din casa. Se anunta preotul si incep pregatirile pentru ziua inmormantarii.
- Daca se alege o firma de pompe funebre sector 1 sau conform cu agentia cea mai apropiata de locatia familiei, aceasta se poate ocupa de locul de veci, de transportul in ziua inmormantarii, nu doar a defunctului, ci si a celor care doresc sa faca parte din cortegiul funerar. Un astfel de caz este agentia Rarox, dar desigur nu toti pot oferi acelasi lucru.
- Se aleg pomenile, se comanda colaci, coliva, prosoape, se alege locatia praznicului.
Pare destul de coplesitor, mai ales ca sunt si pasi birocratici implicati. De aceea exista si agentii care dispun de pachete de servicii pe baza talonului de pensie, daca acesta exista, daca defunctul a avut acest statut. Asta va scuti de eventuale drumuri si de timp pierdut in vederea obtinerii ajutorului de inmormantare.
Pentru cei care nu sunt la curent cu traditiile din zona si doresc sa organizeze un eveniment funerar ca la carte este recomandat mai adesea ca agentia de pompe funebre aleasa sa dispuna de servicii complexe si de competente in a putea prelua sarcinile despre ce implica o inmormantare clasica, traditionala. Desigur, exista si alternativa incinerari de asemenea. Astfel de decizii vin pana la urma natural, ca necesitate de a incheia acest capitol in numele defunctului.