Care este temperatura optima pentru un hard-disk?

Recomanda informatia!

Te-ai intrebat vreodata care este temperatura optima pentru un hard-disk, temperatura la care reduci uzura dar si defectarea prematura a acestuia?

Conform datelor publicate de Google, durata de viata a unui hard-disk are mari sanse sa creasca daca se pastreaza temperatura in limite rezonabile. Temperatura de functionare a unui hard-disk este cu atat mai importanta in cazul hardurilor mai vechi de 3 ani, a caror rata de defectare creste in mod substantial odata cu depasirea temperaturii optime.

In timp ce pe majoritatea din hard-diskurilor de pe piata se specifica o toleranta la temperaturi mai ridicate care poate ajunge chiar si pana la 60 de grade, producatorii nu dau nici un detaliu cu privire la durata de viata a acestora in asemenea conditii. Insa, banuielile utilizatorilor care pun stricarea acestor dispozitive pe seama unei temperaturi de functionare mult prea mari este confirmata de un studiu la scara larga efectuat de catre cei de la Google.

Purtand numele de Failure Trends in a Large Disk Drive Population, acest studiu efectuat pe un numar de numai putin 100 000 de harduri destinate consumului a ajuns la urmatoarele concluzii:

  • hardurile ce depasesc temperaturi mai mari de 45 de grade tind sa aiba o rata de aparitie a defectelor peste medie ;
  • temperaturile mai mici de 25 de grade accentueaza uzura si sporesc rata de aparitie a defectelor ;
  • un HDD mai vechi, imbatranit, folosit mai mult de trei ani este predispus la defectare daca este folosit la temperatur de 40 de grade sau mai mari.

Drept urmare, temperatura ideala pentru un hard-disk are sa fie cuprinsa undeva intre 25-40 de grade, functionarea la temperaturi care nu se incadreaza in aceasta limita nefacand altceva decat sa ii scurteze viata.

 

Recomanda informatia!

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *