De ce avem tendința de a idealiza prima iubire?
Fie că este trecătoare sau eternă, o primă poveste de dragoste nu este mai puțin memorabilă. Uneori până la punctul de a o pune pe un piedestal, la bine și la rău.
Prima iubire…un subiect atât de simplu și totuși atât de complicat. Un concept suprautilizat în societățile noastre occidentale, care spune că prima dragoste este povestea de dragoste originală care, în adolescență sau la vârsta de 20 de ani, ne inaugurează cariera romantică cu un fundal de emoții exacerbate și aventuri neodramatice demne de un film de dragoste.
Fie că nu s-au născut încă, fie că fac deja parte din trecutul nostru, ele tind să facă obiectul unei anumite forme de idealizare care nu este, totuși, lipsită de întrebări.
De ce această idilă – uneori foarte scurtă, întotdeauna intensă – ocupă un loc atât de important în mitologia noastră personală, uneori până la punctul de a deveni un punct de referință?
Prima iubire standardizată de cultura pop
Prima acuzata este cultura pop, care, de la cântece pentru preadolescenți trecători la comedii romantice clișeizate, se spune că ne bate creierele cu acest ideal al iubirii trecătoare pe care ar trebui să o considerăm punctul culminant al vieții noastre (tinere).
De la Romeo + Julieta a lui Baz Luhrmann la Mia & Sebastian din La La Land, fără să uităm de Jack și Rose din Titanic, Bella și Edward din Twilight sau Ron și Hermione din Harry Potter, imaginarul nostru colectiv nu a încetat niciodată să modeleze contururile stereotipe ale acestor emoții care ar trebui să ne anime măcar o dată, chiar dacă asta înseamnă să le sacralizăm și să le transformăm în mituri un pic prea sacrosancte.
„Ficțiunea promovează idealuri romantice și nerealiste, care pot întări convingerea că o primă iubire trebuie să fie perfectă și unică”, confirmă Géraldyne Prévot-Gigant, psiholog și autoare a cărții L’amour et les femmes (Editions Leduc, septembrie 2023), care confirmă că și mass-media poate juca un rol în modul în care oamenii percep prima iubire.
Stereotipurile, pe scurt, standardizează această relație de dragoste, definind ceea ce ar trebui să fie și ceea ce nu ar trebui să fie într-un mod extrem de normativ, în special pentru fetele tinere. „Până acum, discursul romantic a fost destinat mai mult fetelor decât băieților. Filmele și poveștile se învârt adesea în jurul ideii unei tinere femei care îl așteaptă pe cel care o va alege, pe cel care o va trezi, precum Frumoasa din pădurea adormită”, arată ea, subliniind că normele sociale în materie de iubire nu sunt aceleași pentru bărbați și femei.
Sursa: https://www.marieclaire.fr/pourquoi-idealise-t-on-autant-notre-premier-amour,1474301.asp