Calculatoare

Despre importanta curatarii laptopului

Recomanda informatia!

Curatarea laptopului de praf este o operatiune ce ar trebui facuta in fiecare an insa nu toti utilizatorii de laptopuri cunosc acest aspect. E drept ca nu toate laptopurile se incing la fel si nu toate acumuleaza praf si impuritati la fel de repede. Aceste aspecte depind de mai multe crierii printre care modul de utilizare, ventilatia corespunzatoare sau obturata, utiliarea intensa in aplicatii solicitante pentru cipul video (softuri de evitare video sau jocuri care necesita resurse), mediul in care laptopul este utilizat, samd.

Este important de stiut ca odata cu aceasta curatare interna, trebuie schimbata si pasta termoconductoare de la procesor si cipul video. Aceasta pasta are proprietatea de a transfera caldura degajata de aceste componente, catre radiator care mai departe trimite caldura catre gurile de aerisire. Pentru ca laptopul sa functioneze corect si pentru o durata de timp ridicata, acest sistem trebuie sa functioneze perfect.

Primele semne ca laptopul are nevoie de o curatare sunt legate de supraincalzirea acestuia insa si aceasta se poate intampla provizoriu, din alte cauze. Apoi inspectand fantele de aerisire, veti observa sau nu, paturi subtiri de praf depuse pe acestea.

La ce trebuie sa fim atenti?

La majoritatea modelelor de laptop, pentru a face corect curatarea, este necesara desfacerea completa a acestuia. In unele cazuri, accesul la procesor se face usor iar astfel nu mai este necesara desfacerea intregului laptop.

In celelalte situatii, este necesara prudenta la scoaterea carcasei pentru ca se pot sectiona pamblicile de la touch sau de la display. Aceste pamblici sunt conectate pe paca de baza si trebuie inlaturate cu grija. Daca nu ati mai desfacut niciodata un laptop, aceasta informatie va poate salva de batai de cap. Sectionarea acestor pamblici sau smulgerea lor va necesita inlocuriea acestora. Aceasta operatiune v-ar putea costa peste 100 de lei iar intreaga idee de a curata laptopul acasa, poate deveni una proasta.

Daca doriti sa faceti curatarea acasa, va recomandam sa urmariti cateva videoclipuri pe youtube, cu utilizatori care desfac acelasi model de laptop. Veti avea nevoie si de cateva mici ustensile precum o surubelnita, un card sau ceva asemanator, un tub cu aer comprimat, pasta termoconductoare si multa rabadare.

Atentie cu pasta! Nu puneti prea multa.

Atunci cand aplicati pasta termoconducte, nu fiti darnici. Aceasta nu trebuie pusa in cantitate mare iar aplicarea cat un bob de mazare, este cea mai indicata. Aplicand mai multa pasta nu veti ajuta laptopul sa se raceasca mai repede sau mai eficient.

Cat costa aceasta operatiune la service?

Curatarea interna a laptopului costa intre 50 si 150 de lei. Pretul variaza de la oras la oras si de la service la service. Deasemenea si modul de laptop poate influenta acest pret. Totusi, pretul mediu pentru aceasta procedura este undeva la 80 de lei. De retinut ca aceasta curatare poate dura chiar si o ora iar pentru a evita sa asteptati prea mult sau sa fie necesar sa va intoarceti a doua zi pentru a ridica laptopul, mai bine faceti o programare in prealabil.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *