Afaceri

Sfaturi pentru realizarea unei prezentari reusite

Recomanda informatia!

Ca student treci sau ai trecut cu siguranta prin perioade destul de stresante in care ai avut de facut proiecte peste proiecte. In plus, daca esti o fire mai timida, prezentarile sunt un stres in plus pentru tine. Aplica sfaturile noastre si nu vei mai avea probleme de acest gen!

Documenteaza-te pentru prezentare

Gasesti pe internet mai multe site-uri cu materiale educative pentru facultate si nu numai. Pe aceste site-uri gasesti referate, proiecte si chiar si licente gata facute. Majoritatea sunt gratuite insa pentru unele trebuie sa platesti cativa lei. Totusi, acesti bani merita din plin.

Invinge-ti emotiile

Inainte de o prezentare, este normal sa simti o teama pasagera. Esential este sa reusesti s-o controlezi, pentru a reusi sa dai ce-i mai bun din tine. Gandeste pozitiv, uita de scenariile catastrofale in care, din cauza emotiilor, nu reusesti sa articulezi un cuvant. Din contra, imagineaza-ti un auditoriu entuziast. Pentru a te linisti, gandeste-te la ceva frumos si pozitiv.

Fii calm.

Inainte de inceperea prezentarii, incearca sa te linistesti, sa te relaxezi. Controleaza-ti respiratia, aceasta este esentiala. Inchide ochii, inspira profund, apoi expira incet, controlandu-ti respiratia.

Pregateste-ti fise pe care sa te bazezi in timpul prezentarii

Nu scrie tot ce ai de spus cuvant cu cuvant. Redacteaza mai degraba niste fise sub forma de notite, subliniind pasajele mai importante. Astfel, nu vei fi tot timpul cu nasul in fise. Incearca sa te uiti cat mai mult la auditoriu. Alege foi de dimensiuni mici ca sa nu te pierzi printre ele, ca sa iasa in evidenta cat mai bine ideile principale.

Fii didactic

Structureaza-ti interventia. Inainte de inceperea prezentarii propriu-zise, prezinta subiectul ales si anunta structura, planul acesteia. Organizeaza-ti cat mai bine discursul si fii atent la tranzitiile dintre fiecare parte pentru ca persoanele care te asculta sa urmareasca cu atentie inlantuirea ideilor tale.

Antreneaza-te

Repeta-ti de cate ori este necesar prezentarea inainte si evalueaza timpul alocat fiecarei parti in parte. Cronometreaza-te pentru a te asigura ca prezentarea nu dureaza prea mult timp. Cere-i unui apropiat sa te asculte in timp ce prezinti si sa-ti puna intrebari. Astfel, vei sti cum sa reactionezi la intrebarile auditorului si nu te vei simti depasit de situatie. Axeaza-te pe informatiile esentiale, nu are rost sa plictisesti cu detalii inutile, fara importanta.

Gandeste-te inainte la intrebarile posibile

Fa o lista cu intrebarile pe care s-ar putea sa ti le puna profesorul sau colegii tai. Gandeste-te bine la tematica prezentarii tale, la eventualele nelamuriri care pot aparea. Vei fi mai bine pregatit din punct de vedere psihologic. Pregateste cateva raspunsuri corespondente pentru a nu fi luat prin surprindere in timpul expunerii.

Atentie la gesturi

Evita orice gest care ti-ar putea trada nervozitatea, gesturile mecanice, incearca sa fii cat mai zambitor. Vorbeste clar si raspicat, nu sta imobil.

Daca ti se pune o intrebare capcana evita sa raspunzi cu “Nu stiu”. Sunt niste cuvinte simple dar care iti vor crea o imagine negativa in ochii auditorului. Evita sa dai un raspuns la ceva ce nu iti este clar. Spune ceva de genul: O intrebare interesanta, dar sunt de parere ca acest subiect trebuie aprofundat mai mult.

Daca urmezi pasii de mai sus si daca ai inteles ce ai de facut la prezentare, emotiile ar trebui sa dispara si totul ar trebui sa mearga ca pe roate. Succes!

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *