Diverse

Puterea contactului vizual

Recomanda informatia!

Dintre toate modalitatile de comportament uman, privirea este, fara nici o indoiala, cea mai buna metoda de a transmite emotiile si trairile interioare. Contactul vizual este o unealta a comunicarii, esentiala pentru construirea unui raport cu o alta persoana. Este acel comportament pe care comunicatorii buni il folosest tot timpul. Si pentru ca o conditie a efectului tau carismatic personal este sa fii un bun comunicator, in felul acesta contactul vizual poate reprezenta una dintre cele mai puternice arme ale carismei.

Contactul vizual este o modalitate a comportamentului uman prin care te poti exprima in interactiunea cu ceilalti, in combinatie cu alte comportamente precum: atingerea, ridicarea vocii, zambetul, vorbitul despre celalalt, adresarea directa. Combinatia acestor modalitati de comportament pot induce diferite stari persoanei cu care vorbesti. Astfel, comunicarea care utilizeaza doar o singura modalitate de exprimare poate deveni o comunicare ciudata, stranie. Inchipuie-ti ca cineva vine la tine si te atinge, fara sa iti vorbeasca, fara sa te priveasca. Esti de acord ca poate parea straniu acest gest? Utilizand doar doua dintre modalitatile de comportament enumerate mai sus, ceilalti te vor percepe ca pe o persoana stearsa, fara stralucire. Incepand cu o combinatie de trei astfel de comportamente, vei fi perceput ca o persoana placuta si fermecatoare. De fapt, secretul farmecului este o combinatie intre contact vizual + zambet, atingere si o voce ridicata. Daca adaugi si un comportament de genul adresarii directe, ai toate sansele sa fii etichetat drept entuziast. Dar atentie, o combinatie de cinci sau mai multe astfel de modalitati de comportament pot sa aduca deservicii efectului carismatic, pentru ca vei da senzatia ca nu esti in toate mintile.

Se spune ca privirea este o fereastra catre sufletul si mintea noastra. Si este cat se poate de adevarat. Ochii arata celorlalti mai mult decat pot acestia citi din limbajul corpului tau. Felul in care il privesti pe celalalt ii poate spune acestuia ce gandesti despre el si cat de confortabil te simti in prezenta lui. Contactul vizual este foarte puternic, asa ca fii foarte atent cum il folosesti si ce doresti sa transmiti prin acest comportament. A privi fix o persoana poate deveni inconfortabil pentru aceasta, daca acest comportament nu este insotit si de alte comportamente.

Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa iti imbunatatesti efectul carismatic prin folosirea eficienta a contactului vizual:

  • Incearca sa stabilesti contactul vizual cu persoana cu care vrei sa vorbesti, inainte de a incepe discutia, in acest mod vei sti ca vei avea parte de atentia sa;
  • Contactul vizual trebuie neaparat completat de un zambet natural pentru a nu da senzatia ca te holbezi. Nu intelege ca trebuie sa zambesti tot timpul pentru ca vei parea nesigur, insa, cu siguranta, zambetul este cheia;
  • Daca porti ochelari de soare, scoate-i. Ochelarii ascund semnalele comunicarii;
  • Contactul vizual nu inseamna sa te holbezi la celalalt. Un contact vizual trebuie sa dureze intre 1 si 5 secunde, apoi muta privirea in alta parte. De obicei cel care asculta priveste mai mult pe cel care vorbeste decat invers. In momentul in care schimbi privirea, nu te uita niciodata in jos, pentru ca acest lucru poate insemna pentru celalalt ca ai incheiat ceea ce trebuia sa transmiti. Este indicat sa iti muti privirea intr-o parte sau in sus, ca si cum ai da impresia ca iti amintesti anumite lucruri. Acest comportament il va determina pe celalalt sa pastreze atentia asupra ta.
  • In cazul in care tu esti cel care vorbeste, daca doresti sa continui comunicarea, poti incerca sa eviti privirea celuilalt, dand in acest fel un semnal celuilalt ca mai ai si alte lucruri de spus, dar atentie, nu abuza de acest lucru, vei da impresia ca incerci sa monopolizezi comunicarea;
  • In cazul in care celalalt este cel care vorbeste, poti controla durata comunicarii doar pastrand sau nu contactul vizual cu acesta. Daca vei mentine contactul vizual, il vei incuraja sa comunice in continuare, daca vei intrerupe contactul vizual, acesta va avea tendinta sa se opreasca din comunicare;
  • Mare atentie la frecventa si amplitudinea clipitului. Clipitul prea des indica anxietate si disconfort.
  • Atunci cand vorbesti unui grup, este important sa ai contact vizual cu toti membrii grupului. Nu face greseala sa pastrezi contactul vizual doar cu o persoana, pentru ca ceilalti vor avea tendinta sa nu mai acorde atentie mesajelor tale. Ca sa treci cu bine peste aceasta situatie, incearca sa stabilesti, cu fiecare idee pe care o transmiti, contact vizual cu un alt membru al grupului;
  • Utilizeaza tehnica privirii in triunghi. Asta inseamna ca trebuie sa privesti un ochi timp de aproximativ 5 secunde, apoi iti muti privirea asupra gurii timp de 5 secunde, apoi la celalalt ochi alte 5 secunde. Pastreaza aceasta miscare de rotatie si dubleaz-o cu abilitati de ascultare precum aprobarea din cap sau prin cuvinte ocazionale prin care te pui de acord (“da”, “mda”), aratandu-i celuilalt ca esti interesat.

Folosesti contactul vizual in fiecare zi a vietii tale, asa ca are sens sa inveti cele mai bune metode de a-l folosi cat mai eficient in avantajul tau. Anumite situatii solicita o utilizare diferita a contactului vizual. De exemplu, daca argumentezi un lucru, vei fi perceput puternic in a-ti sustine punctul de vedere daca sustii un contact vizual persistent. Pe de alta parte, daca este cazul sa intri in defensiva, este indicat sa cobori privirea. Dar daca esti indragostit… nimic nu este mai divin decat sa iti pierzi privirea in ochii persoanei iubite.

Contactul vizual aduce la viata emotiile, atractia si increderea de sine, asadar, foloseste-l cu intelepciune, naturalete si farmeca-i pe cei din jurul tau.

Articole asemanatoare poti gasi pe blogul  http://codexcharisma.wordpress.com

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *