Arta-Cultura

Incurajeaza-ti copilul sa citeasca

Recomanda informatia!

In zilele noastre, majoritatea copiilor prefera sa isi petreaca timpul liber navigand pe internet sau uitandu-se la televizor, in timp ce lectura ocupa un loc marginal in preferintele lor, fiind necesara mai degraba pentru indeplinirea obligatiilor scolare. Pe de o parte, sursele digitale de divertisment sunt mult mai atractive decat cartile. Pe de alta parte, parintii ar trebui sa isi asume un rol activ in cultivarea pasiunii pentru lectura. In cele ce urmeaza va vom prezenta o serie de metode prin care va puteti incuraja copiii sa citeasca.

In primul rand, ar trebui sa incepeti sa cititi povesti copiilor inca din momentul nasterii. Pentru inceput, puteti alege carti de povesti cu un numar redus de pagini, care sa se bazeze preponderent pe imagini colorate, acestea fiind mai atractive pentru cei mici. Este indicat ca lectura sa devina o rutina zilnica, insa nu uitati sa variati cartile de povesti. Lectura inca din momentul nasterii poate avea o contributie semnificativa in ceea ce priveste invatarea de cuvinte noi, dezvoltarea vocabularului, a atentiei si a memoriei, intarind in acelasi timp legatura dintre parinte si copil.

Un alt aspect important se refera la adecvarea cartilor la nivelul de intelegere al copiilor. Pe masura ce acestia cresc, nivelul lor de intelegere va evolua, astfel incat trebuie sa va asigurati ca alegeti cele mai potrivite carti in functie de varsta, dar si de preferinte. Prin urmare, puteti alege carti pentru copii cu un numar mai mare de pagini si de personaje si cu un fir narativ mai complex. Totusi, trebuie sa tineti in continuare cont de faptul ca stimulii vizuali joaca un rol important in atragerea si mentinerea atentiei copiilor, astfel incat ar trebui sa alegeti carti cu grafica de calitate si coperti si imagini atractive.

In cazul scolarilor, metodele pentru incurajarea cititului pot fi diversificate. De exemplu, copiii pot fi lasati sa isi aleaga singuri cartile pe care doresc sa le citeasca. Fie ca mergeti intr-o librarie clasica sau alegeti o librarie online, libertatea copilului de a-si alege singur cartile va va dezvalui care sunt preferintele sale si care sunt subiectele sale preferate. Totusi, inainte de a face achizitia, trebuie sa va asigurati ca alegerea este una potrivita pentru varsta sa. Pe de alta parte, trebuie sa tineti cont si de programa scolara, astfel incat lista lecturilor obligatorii sa fie parcursa la timp.

O alta metoda care poate contribui la dezvoltarea pasiunii pentru lectura este reprezentata de alcatuirea propriei biblioteci. Achizitionati impreuna o biblioteca potrivita pentru colectia sa de carti si decideti impreuna cum vor fi aranjate acestea. Responsabilitatea de a mentine cartile in stare buna si in ordine va creste respectul si pasiunea copilului pentru carti.

In ultimul rand, nu ar trebui sa neglijati puterea exemplului personal. Comportamentul copiilor este modelat inca din primii ani de viata prin imitarea comportamentului parintilor. Astfel, ar trebui sa cititi frecvent acasa, sa achizitionati constant carti noi, sa le ingrijiti si sa va exprimati deschis placerea pentru lectura. Mai mult decat atat, puteti organiza seri de lectura, iar curiozitatea copiilor ii va face sa doreasca sa ia parte la aceasta activitate.

Cu ajutorul acestor metode puteti transforma lectura intr-o activitate placuta pentru copii. Trebuie sa tineti cont insa intotdeauna ca alegerea cartilor trebuie sa fie facuta in functie de nivelul de intelegere al copilului, iar copilul nu trebuie sa fie obligat sa citeasca, ci incurajat sa descopere pasiunea pentru lectura.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *